
BAŞKENTTEKİ TARİHİ ESERLER KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR
Başkentte, farkli kültürlerin izlerini taşiyan ve geçmişe işik tutan birçok tarihi yapi keşfedilmeyi bekliyor.
   Â
AA muhabirinin yaptiği derlemelere göre, Hititler, Frigler, Lidyalilar, Persler, Makendonyalilar, Romalilar, Selçuklular ve Osmanlilarin hakimiyetine giren Ankara, günümüzde bu uygarliklarin izlerini taşiyan görkemli tarihi yapilari ve abide eserleri sinirlari içinde barindiriyor.
   Â
Tunç Çaği, Antik dönem, Helenistik, Roma, Bizans dönemleri ile Müslümanliğin ilk dönemlerine görkemli tarihi yapilar ziyaretçilerini bekliyor.
   Â
-ANTİK ESERLER-
   Â
Ankara Kalesi, bazi araştirmacilara göre, Frigler döneminde kral Midas tarafindan yaptirildi. M.Ö. 278 yilinda Avrupa'dan gelen Galatlar tarafindan genişletilen kale, M.Ö. 189 yilinda Romalilar tarafindan askeri üs olarak kullanilmiş.
   Â
Frig dönemi eserlerinden olan Augustus Tapinaği, Ulus'ta Hacibayram Camisi bitişiğinde yer aliyor. Frigya tanriçasi Men adina yapilmiş olan tapinak, zamanla yikilarak, Bizanslilar zamaninda çeşitli eklemeler yapildi ve pencereler açilarak kilise haline getirildi.
   Â
Defterdarlik ve valilik binasi arasindaki havuzun kenarinda bulunan Julianus Sütunu, Bizans İmparatoru Julianus'un M.S. 361-363 yillari arasinda Ankara'dan geçişinin şerefine dikildi. Sütun, ''Belkis Minaresi'' adiyla da aniliyor.
   Â
Ulus Meydanindan Yildirim Beyazit Meydanina uzanan Çankiri Caddesi üzerinde yer alan Roma Hamami ise iki bölümden oluşuyor. Hamamin alttaki isitma katlari ile servis kisimlarina ait kalintilari görülebiliyor. Hamamda yapilan kazilar sonucunda ele geçirilen sikke ve yazitlar ile Korinth başliklari gibi mimari buluntulardan yapinin İmparator Karakalla döneminde (211-217) inşa edildiği ve Bizanslilar döneminde de onarilarak kullanilmiş olduğu anlaşiliyor. Son yillarda kismen restore edilmiş olan Roma Hamami'nda, Roma devri Ankara'sindan toplanan yazitlari kapsayan zengin bir koleksiyon sergileniyor.
   Â
Bizans mezarliği, saat kulesi ve Ankara'da bulunan tek Bizans dönemi yapisi Clemens kilisesi başkentin tarihine taniklik eden eserlerden.
   Â
-CAMİLER, HANLAR, HAMAMLAR-
   Â
Malazgirt Savaşi'nin ardindan 1073 yilinda Selçuklular tarafindan fethedilen ve bu tarihten sonra sürekli Müslümanlarin elinde kalan Ankara'da, o döneme ait başta han, hamam ve camiler olmak üzere sayisiz eser bulunuyor.
   Â
Suluhan, Haci Doğan Mahallesi Tekneciler Sokaği ile Sulu Han Sokaği arasinda yer aliyor. Suluhan'in, Şeyhülislam Cevvar Zade Emin Bey tarafindan 1685 yilinda Zincirli Camisi vakif olarak yaptirildiği tahmin ediliyor.
   Â
Ankara Kalesi'ne giden yol üzerinde bulunan Kurşunluhan, Osmanli Padişahi Fatih Sultan Mehmet'in sadrazamlarindan Mahmut Paşa tarafindan 1421 yilinda inşa edilmiş. Kurşunluhan'in bitişiğinde yer alan Mahmut Paşa Bedesteni, 1421-1459 yillari arasinda han ile birlikte Sadrazam Mahmut Paşa tarafindan yaptirilmiş.
   Â
15. yüzyilda inşa edilen Haci Bayram Camisi, Anadolu tüccarlarinin piri sayilan ''hoşgörü sultani'' Haci Bayram Veli'nin türbesi olarak kabul ediliyor.
   Â
İstiklal Mahallesi Aci Çeşme Sokak'ta bulunan Şengül Hamami ve geçmişi 15. yüzyila dayanan Harap Hamam, bu dönemin önemli eserleri arasinda sayilabilir.
   Â
Klasik Osmanli şehir içi hanlarina örnek olarak gösterilen Atpazari Meydani Sefa Sokak'ta bulunan Çengelhan, Atpazari'ndaki Zafran Hani, Pilavoğlu Hani, Yenihan, Kibris Hani, Çengelhan'in bitişiğindeki Çukurhan bu döneme ait önemli yapilardan.
   Â
Hamamönü semti, adini Osmanli paşasi Ankarali Karacabey'in yaptirdiği tarihi Karacabey Hamamindan aliyor. Karacabey Hamami yillara meydan okurcasina hala Ankaralilara hizmet veriyor.
   Â
Tüm bu eserlerin yani sira İslamiyet dönemine ait onlarca camii de bu tarih hazinesi içindeki yerini aliyor. Zincirli Camisi, Ağaçayak Camisi, Ahi Elvan Camisi, Alaaddin Camisi, Eskicioğlu Cami, Haci İlyas Camisi, Kurşunlu Cami bu eserler arasinda sayilabilir.
   Â
-40 TARİHİ ESER ONARILDI-
   Â
Başkentteki Selçuklu ve Osmanli dönemlerine ait han, hamam ve camilerden birçoğu Vakiflar Ankara Bölge Müdürlüğü tarafindan restore edilerek yeniden vatandaşlarin ziyaretine sunuldu.
   Â
Vakiflar Ankara Bölge Müdürü Aslan Yildiz, AA muhabirine yaptiği açiklamada, Vakiflarin sorumluluğunda, Ankara ve ilçelerinde 160 tarihi yapi bulunduğunu söyledi. Onlarca yillik geçmişe sahip olan bu yapilardan 2005-2007 yillari arasinda 40'ini restore ettiklerini belirten Yildiz, 2008 yilinda 19 tarihi yapiyi daha onaracaklarini dile getirdi.
Yildiz, Ankara'daki restore edilen han, hamam ve cami gibi tarihi yapilardan 17'sinin Ulus ve çevresinde bulunduğunu belirterek, vatandaşlara Türk kültürünün önemli eserlerinden olan bu yapilari mutlaka ziyaret etmelerini önerdi.
   Â
Restore edilerek Ankaralilarin ziyaretine sunulan tarihi yapilar arasinda Çengelhan'in da bulunduğuna anlatan Yildiz, şöyle konuştu:
   Â
''Ankara'da birçok tarihi eseri yeniden kazandik. Bunlardan, Hamamönü'nde bulunan Zeynel Abidin Camii ve türbesini restore ederek ibadete açtik. Rüstem Nail Mescidi, Beypazari Suluhan, Haci Bayram Veli Camisi, Zincirli Cami, Nasuh Paşa Camisi, Yenikent Eski Bucuk Köyü Camisi, Çiçeklioğlu Cami ve Hoca Hundi Mescidi restorasyonlari tamamlanan eserlerden bazilari.''
   Â
Yildiz, Mimar Kemalettin tarafindan inşa edilen eski Hukuk Mektebi'ni de restore ederek müzeye dönüştürdüklerini animsatti. Yildiz, içinde paha biçilmez hali, kilim, çini ve el yazmalarinin bulunduğu müzenin görülmeye değer olduğunu söyledi.
   Â
-CUMHURİYET DÖNEMİ YAPILARI-
   Â
Ulusal Kurtuluş Savaşi'nin ardindan kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin başkenti olan Ankara'da, birçok Cumhuriyet dönemi mimarisi eserleri de bulunuyor.
   Â
1. Ulusal Mimari dönemine ait eserler arasinda, 1. Meclis ve 2. Meclis binalari Ankara Palas, Etnografya Müzesi Binasi geliyor.
   Â
Günümüzde, Büyük Önder Atatürk'ün ebedi istirahatgahi Anitkabir ile TBMM binasi da ziyaretçi akinina uğruyor.
Â
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder